In goede tijden is het heel leuk en gemakkelijk om met elkaar om te gaan. In spannende tijden leer je elkaar pas echt kennen. Als je met de wind in de rug fietst, dan gaat dat heel snel en krijg je gemakkelijk goede resultaten. Je krijgt veel aanvragen van klanten en je draait een goede omzet. En als je geld hebt, dan kun je investeren. Daar word je blij van.

Kunnen jij en je partner ook goed samenwerken als het wat minder gaat? Of ben je iemand die alleen met de wind mee zeilt?

‘fight,

flight

or

freeze’

Overlevingsinstinct

In deze spannende tijden leer je je zakelijk partner, dat kan je opdrachtgever of nemer zijn, veel beter kennen. Mensen en bedrijven laten nu hun echte persoonlijkheid, hun overlevingsinstinct zien. Het reptielenbrein gaat werken en mensen gaan in een ‘fight, flight or freeze’ modus. Dat zijn de drie basis reacties van het reptielenbrein en het is heel logisch om in een stress situatie dat soort gedrag te vertonen.

In de privésfeer zie je nu wie je echte vrienden zijn. Maar ook in zakelijk opzicht zie je hoe wendbaar en weerbaar mensen zijn. Legt jouw opdrachtgever ineens al het werk stil of er is nog ruimte voor creativiteit.

Eigen belang

Het is lastig om mensen uit een bepaalde angst modus te halen. Ze zijn geprogrammeerd om in een stresssituatie te vluchten, vechten of te bevriezen. Als je je angstig voelt en je het idee hebt dat je jezelf moet verdedigen, dan ben je vooral bezig om te overleven. Het eigen belang gaat dan boven alles en dat maakt het erg lastig om met zo’n partij samen te werken.

Wat kan je doen als je dat soort gedrag bij een partner herkent? Het is dan handig om te achterhalen wat de urgentie is en wat zijn of haar eigen belang is. Want de volgende keer als het even tegen zit, dan is de kans groot dat je partner dat gedrag weer gaat vertonen. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken, bel ons maar. De eerste keer gaan we je kosteloos en vrijblijvend helpen. Wij weten welke vraag jij aan je partner kan stellen om de urgentie van het eigen belang te achterhalen. En wie weet kan jij makkelijker dan verwacht, zorgen dat er weer rust komt bij je partner zodat de samenwerking ook weer soepeler gaat lopen.

Daarom hebben we met Plusvalu de Quick Scan Strategische Samenwerking ontwikkeld. Daarmee kunnen we toekomstige en bestaande samenwerkingen toetsen. Dan kun je van tevoren beter voorspellen of een nieuwe samenwerking gaat lukken en of de samenwerking stand houdt bij slecht weer.

Vertrouwen

Voor een goede samenwerking heb je vertrouwen nodig, maar veel mensen weten niet precies wat dat is. Vertrouwen bestaat uit de klik die je met iemand hebt en of iemand geloofwaardig overkomt. Dat merk je als je iemand ontmoet en je kunt die geloofwaardigheid toetsen op zijn prestaties uit het verleden.

Maar je weet dan nog niet of iemand ook betrouwbaar is. Daar kom je pas onderweg achter. En die betrouwbaarheid komt in spannende tijden naar boven. Doet die persoon ook echt wat hij belooft of zegt?

Drie belangen

Ook de mate van egocentrisme is belangrijk bij samenwerking met een partner. Er zijn 3 belangen die hierbij een rol spelen: het eigen belang, de gemeenschappelijke belangen en de tegengestelde belangen. Bij de meeste samenwerkingen wordt alleen het gemeenschappelijk belang besproken. De tegengestelde belangen worden vaak niet goed besproken en over iemand zijn eigen belang wordt al helemaal niet gepraat. Maar in de moeilijke tijden komen de eigen belangen van mensen wel bovendrijven.

Als je goed met elkaar wilt samenwerken, dan wil je je eigen belangen maar ook die van je partner kennen. Met onze Quick Scan Strategische Samenwerking toetsen we 21 punten, waaronder die drie verschillende belangen. Zo kun je beter voorspellen of die nieuwe samenwerking gaat lukken. Of je ook echt op die partner kunt bouwen als het even wat minder gaat.

Herkennen van geschikte partners

Ons doel is niet om mensen uit de stress te halen. Nee, het gaat om het herkennen van geschikte partners, waar je in goede én in slechte tijden mee kunt samenwerken. Waarbij je samen de slechte tijden overleeft. Om in de woorden van Darwin te spreken: het is niet de sterkste soort die overleeft, maar die soort die zich het beste aanpast.

In een bestaande samenwerking wil je zien waar je verbeterkansen liggen. Als je samenwerking nu nog niet spannend is, dan verdient dat een compliment. Dan passen jullie goed bij elkaar. Maar ook dan kun je die samenwerking verbeteren en daar hebben we een tool voor ontwikkeld. We laten precies zien op welke van de 21 punten de samenwerking verbeteren.

Geschreven door Natasha Smit 

‘Want de volgende keer als het even tegen zit,

dan is de kans groot

dat je partner dat gedrag

weer gaat vertonen’