Te druk!

Wist je dat 60% van de Nederlandse werknemers in 2013 regelmatig of zeer vaak werkgerelateerde stress ondervond? Sindsdien zijn er alleen maar meer mensen overspannen geraakt[1]. Werk en privéomstandigheden zijn steeds meer met elkaar verbonden. Ook de Corona crisis deed er nog een schep bovenop.

1 op de 5 werknemers staat nu meer dan ooit onder druk om goed te presteren[2]. Onzekerheid over gezondheid en werk, minder persoonlijke ruimte en tijd voor jezelf, meer spanningen in relaties, de kinderen thuis zelf les geven en thuiswerken verhogen de stress. Een serieus probleem!

60%

Nederlandse werknemers

hebben in 2013

regelmatig of zeer vaak

werkgerelateerde stress 

1,4 miljoen mensen in Nederland kampen met een burn-out en 1 op de 6 werknemers van de beroepsbevolking! Erger dan de verzuimkosten, zo’n 1,8 miljard euro per jaar, is dat deze mensen ziek zijn. Ze namen veel te veel hooi op hun vork of lieten zich door van alles aan het werk zetten, waardoor zij na een zekere tijd opgebrand raakten.

Veel mensen voelen zich nauw betrokken bij hun relaties in hun privéleven en hun baan. Zij doen daar een hoop voor. En dat is mooi, maar die emotionele betrokkenheid zorgt er ook voor dat deze mensen vatbaar zijn voor een hoop stress of misschien zelfs een burn-out.

Sommige andere mensen weten niet wat ze precies willen of ze durven niet te kiezen voor wat ze willen. Ze hebben bijvoorbeeld een baan met hele goede arbeidsvoorwaarden. Het werk wat ze daarvoor doen, vinden ze al lang niet meer leuk, maar ze vinden het lastig om dit te bespreken of voor iets anders te kiezen. De onzekerheid of de angst voor het onbekende weerhoudt hen ervan om voor hun echte passie te gaan.

Ze vinden het moeilijk om nee te zeggen. Maar als je op je werk voortdurend ja zegt tegen de ander, tegen je klant, je werkgever of collega en thuis tegen je familierelaties of vrienden? Wanneer kom je dan toe aan jezelf, aan je rust en je eigen passies, waar jij gelukkig van wordt?

Niet nodig

Zo’n burn-out of ongelukkig zijn is echter niet nodig, zegt Erik van den Boogaard van PlusValu. In zijn Training Prioriteitenmanagement leert je om prioriteiten te stellen bij wat jou echt gelukkig maakt. Je kijkt naar je missie in je leven en je werk. Je kiest voor wat je echt belangrijk vindt. Je leert om de juiste doelen te stellen en daar actief mee aan de slag te gaan. ,,Je wordt je bewust van al jouw activiteiten die bijdragen aan de doelen, die je hebt gesteld. Tegelijkertijd maakt het je ook bewust van alle activiteiten waar je wel druk mee bent, maar die er helemaal niet toe doen”.

Veel mensen doen aan tijdmanagement. Maar dat is een schijnoplossing, meent Van den Boogaard. ,,Dan probeer je op een zo efficiënt mogelijke manier je agenda te beheren. Je probeert in een korte tijd zoveel mogelijk acties te proppen om alsmaar door te kunnen gaan. En als je dat te lang doet, dan kun je daar dus zelfs ziek van worden.” Ga daarom niet langer je tijd managen, want dan bereik je met veel meer doen vaak een stuk minder.

Al tijdens de workshop

geven de deelnemers aan

gemiddeld 4 uur per week

meer ruimte te krijgen

Kies

Met Prioriteitenmanagement kies je bewust wat je wel en niet wilt doen. Je leert om nee te zeggen tegen de dingen die je niet wilt. En om vol te kiezen voor de dingen die je wel wilt en waar je energie van krijgt. ,,Je probeert je op een zo’n effectief mogelijke manier je doelen te beheren. Je plant minder activiteiten in en toch ben je veel doelgerichter. Ga daarom je prioriteiten managen, waarmee je met minder doen veel meer bereikt.”

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf. Door effectief prioriteiten te stellen krijg je meer ruimte in je agenda. Al tijdens de training geven de deelnemers aan in hun agenda’s gemiddeld 4 uur per week meer ruimte te krijgen door te stoppen met activiteiten die er niet toe doen. Die ruimte vullen zij in met rust en andere dingen waar ze niet meer aan toe kwamen. Zo organiseren zij weer een normale werkdruk, hebben ze weer meer tijd voor hun hobby’s, sport, familie en hun vrienden. Zo zeg je ja tegen de mensen en de activiteiten die bijdragen aan jouw doelen en die jou in een gezonde balans houden. En daar wordt niet alleen jij, maar ook je omgeving gelukkig van.

Wil je ook méér focus en minder stress  

Schrijf je dan hier in voor de volgende workshop van (online)?

Bronnen

Bron [1] Volksgezondheidenzorg.info

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/regionaal-internationaal/internationaal#node-internationale-vergelijking-werkgerelateerde-stress

Bron [2] Onderzoek CNV / Maurice de Hond onder 2500 werkenden (2020)

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5170540/coronacrisis-gebroken-hart-syndroom-werkenden-stress

Geschreven door Natasha Smit