Zij voorkomen bewust afleiding en zo doen ze dat…

Veel mensen komen niet toe aan de dingen die ze willen doen. Ze worden opgeslokt door de sleur van alledag. Maar hoe komt het nou? Je wilt toch bezig zijn met de dingen die er voor jou echt toe doen. Erik van den Boogaard van Plusvalu legt aan de hand van de neurofysiologie uit hoe dit werkt:  Als je snapt hoe je hersenen werken zal je beter je prioriteiten bepalen en word je effectiever.

Veel mensen komen niet toe

aan de dingen

die ze willen doen.

Overleven

Eén van de basisbehoeften van de mens is om jezelf te beschermen en je veilig te voelen. Je oerbrein, je reptielenbrein doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je overleeft. Heb ik wel genoeg eten of moet ik rennen voor mijn leven en word ik anders opgegeten?

Dat zijn hele natuurlijke behoeftes, maar in onze huidige maatschappij hoeven de meeste mensen zich geen zorgen te maken over voedselschaarste. Veel bedrijven maken met hun marketing handig gebruik van deze oer-overlevingsdrang door je steeds weer meer voedsel aan te bieden. Sterker nog, we worden overladen door voedsel. Vanuit je reptielenbrein heb je echter wel de neiging om steeds weer een hap te nemen, waardoor veel mensen bijvoorbeeld overgewicht hebben.

Sociaal gedrag

We hebben echter nog een brein: Het zoogdierenbrein. Dat brein zorgt er voor dat we sociaal gedrag vertonen. Het speelt een belangrijke rol bij groepsvorming. Je herkent dat vast wel want ook jij wil erbij horen. Dit stimuleert bijvoorbeeld dat mensen (over)actief zijn op groepen in sociale media. We zij hierdoor gevoelig voor druk uit onze omgeving. Zo vinden we in onze Westerse cultuur maatschappelijk aanzien belangrijk en streven we een grote carrière na. Daarom trekken kinderen graag merkkleding aan en pakken volwassenen in hun baan graag een taak op. Die taak hoort immers bij je baan of dat nu aansluit bij je levensvisie of niet. Je loopt net een stukje harder om die goedkeuring te krijgen en erbij te horen.

Ook in onze privésferen speelt het emotionele brein een rol en daar spelen bedrijven graag op in. We worden overladen door concerten, feestjes en andere dingen die worden georganiseerd. Elke keer als er iets voorbij komt, dan moedigt ons zoogdierenbrein ons aan om mee te doen. En als je iets bereikt hebt, dan wil je vaak nog wel een keer. Dat maakt het lastiger om tussen al die aanbiedingen en mogelijkheden te kiezen.

Met spullen werkt dat net zo. We worden overstelpt door alles wat we kunnen kopen. Hebben we al die spullen nu echt nodig of kopen we dat omdat we er graag bij willen horen? Maar als iemand zijn huis opruimt en veel spullen weggooit, dan is het opmerkelijk dat het jezelf een opgelucht en vrij gevoel geeft. Dat geeft ook ruimte in je eigen hoofd.

Afleiding

Hoe komt het nu dat we ons voortdurend laten afleiden door appjes, berichtjes, telefoon of iemand die voorbij komt? Ons reptielenbrein is zo geprogrammeerd dat we altijd op nieuwe dingen willen reageren. Vanuit veiligheid wordt ons overlevingsmechanisme door nieuwe dingen automatisch getriggerd en komt het stress hormoon, cortisol, vrij. (On)bewust toets je: is dit gevaarlijk of niet? Op dat basale niveau vindt er dus functioneel zekere stress plaats.

Gelukkig zijn is ook een basis behoefte van mensen. Als er iets nieuws plaats vindt, dan komt er ook een geluk hormoon vrij. We vinden het leuk dat er iets nieuws plaats vindt. Daarom reageren we ook steeds weer op zo’n appje of een andere afleiding.

Erg leuk, maar al die appjes leiden ons wel af van datgene wat we werkelijk willen doen. We verdelen onze aandacht over meerdere dingen tegelijk. Door de afleidingen missen we focus op waar je mee bezig was. Dat kost je extra tijd en zelfs hersencapaciteit.

Er is niets mis het reptielen en het zoogdierenbrein. Sterker nog, je hebt ze heel hard nodig. Het is een goede ‘automaat’ en je kan er heel snel mee reageren als er iets gebeurd. Maar als je doorslaat en die mechanismen de vrije loopt laat, dan ben je misschien wel bezig met allerlei zaken die er eigenlijk niet toedoen. Die niet in lijn staan met je innerlijke behoeften of de activiteiten waar je echt goed in bent en je gelukkig maken.

Bewust kiezen

De vraag is dus: doe je nu wel wat je echt wilt? Stel je wel je prioriteiten!

Gelukkig hebben we ook nog een rationeel brein en dat werkt vanuit het bewustzijn. Dat stelt ons in staat om bewust keuzes te maken. Zo kun je je eigen levensmissie of je bedrijfsdoelen bewust bepalen en je daar op concentreren. Je kunt kiezen voor wat je echt wilt en je hoeft niet met alle winden mee te waaien. Je stelt je prioriteiten en je kiest voor datgene wat je echt wilt. Je zegt nee tegen de ander en daarmee zeg je ja tegen jezelf.

En dat is nu precies wat we met prioriteitenmanagement doen. Zowel in privé en in zakelijk opzicht bepaal je je prioriteiten en kies je voor datgene wat jou echt gelukkig maakt. Het is geen tijdsmanagement, waarbij je in een minimale tijd zoveel mogelijk dingen efficiënt probeert te doen. Nee, je bepaalt je doelen en vanuit die focus kies je er voor om bepaalde dingen wel te doen en andere dingen niet te doen. Je laat je niet afleiden door de sleur van alledag. Je hebt focus en bent effectiever, je doet minder en bereikt meer!

Wil je ook méér focus en minder stress  

Schrijf je dan hier in voor de volgende workshop van (online)?

Wil je meer achtergrond informatie?

Heb je het vorige artikel ook al gelezen?

Gelukkig hebben we ook nog

een rationeel brein

Dat stelt ons in staat om

bewust keuzes te maken.